Avokado Yağının Besin Değeri, Kullanımı Ve Yararları
Günümüzde pek çok şahıs diyetlerini akıllı bir şekilde planlar duruma gelmiş ve diyetlerine avokado eklemeyi bağımlılık durumuna getirmişlerdir. Bunun yanısıra avokado yağı daha az popülerdir, ama popüleritesi ve bilinirliği gün geçtikçe artmaktadır. Avokado yağı mutfakta fazlası kullanım kısmı olan sıhhatli bir yağdır. Ve birtakım şahıslar bu yağı saç ve cilt sağlığı amacıyla kullanmaktadırlar. Ürünü günlük rutine eklemek, bilhassa mutfakta daha az sıhhatli olan yağların yerine kullandığında sıhhat ve güzellik yönünden fazlası mühim yarar sağlamaktadır. Bu yazıda avakoda yağının besin değeri, kullanımları ve yararları üstüne belirtiler bulunmaktadır.
Avakado Yağının Gıda Değeri
Avokado Yağının Gıda Değeri, Kullanımı ve YararlarıAşağıdaki beslenme verileri USDA doğrulusunda bir çorba kaşığı avokado yağı amacıyla belirleme edilen besin değerleridir. Kendisinde barındıdığı besin değerleri şu şekildedir:
• Kalori: 124
• Yağ: 14g
• Sodyum: 1 mg
• Karbonhidratlar: 0g
• Elyaf: 0g
• Şekerler: 0g
• Protein: 0g
Avokado Yağının İçeriğindeki Yağlar
Avokado yağında üç değişik yağ türü vardır. Bu yağda az miktarda doymuş yağ vardır. Doymuş yağlar, kalp hastalığı tehlikesini artırabileceği amacıyla tüketimi pek tavsiye edilmemektedir. Amerikan Kalp Derneği, yemek kaşığı başına dört gramdan az doymuş yağ sahibi olan yağların seçilmesini önermektedir. Avokado yağı, yemek kaşığı başına iki gramın derhal altında doymuş yağ sağlamaktadır. Hem de bir çorba kaşığı avokado yağı tükettildiğinde iki gram çoklu doymamış yağ alınmış olunur. PUFA’lar olarak da adlandırılan çoklu doymamış yağ asitleri, kardiyovasküler sistem üstünde olumlu bir tesire sahiptir, bu amaçla sıhhatli yağlar olarak kabul edilirler.
Avokado yağındaki yağın fazlası tekli doymamış yağdır. Tekli doymamış yağlar temel olarak bitki kaynaklarından gelir ve genelde oda ısısında sıvı haldedir. MUFA olarak da adlandırılan tekli doymamış yağların, HDL kolesterolünüzü ya da iyi kolesterolü artırdığına inanılır. Sıhhat eksperlerı, daha az sıhhatli yağları (doymuş yağlar ve trans yağlar gibi) tekli doymamış ya da çoklu doymamış yağlarla değiştirilmesini önerir. Beslenme ve Diyetetik Akademisi, kalori alımınızın yüzde 15 ila 20’sinin tekli doymamış yağ asitlerinden gelmesini önermektedir.
• Avokado yağı İçindeki karbonhidrat: Avokado yağında karbonhidrat yoktur. Avokado yağının tahmini glisemik yükü sıfırdır.
• Avokado yağında belirleme edilen i protein: Avokado yağının bünyesinde protein bulunmaz.
• Avokado yağındaki mikro besinler: USDA verilerine göre, bütün bir avokadoyu tükettiğinde sıhhatli bir C vitamini dozu alırken, yağı tükettiğinde rastgele bir C vitamini ya da diğer mühim vitamin ya da mineralleri alınmaz.
Hem de, fazlası sıhhatli yiyici, mühim miktarda lif içeriği nedeniyle diyetlerine avokado ekler. Fakat yağı tüketmekten lif alınmaz.
Avakado Yağının Sıhhat Yararları
Avokado Yağının Gıda Değeri, Kullanımı ve YararlarıAvokado yağı oleik asit yönünden yüksek bulunduğu amacıyla tükettiğinde kalp sağlığına yararları bulunmaktadır. Oleik asidin, kalp hastalığı riskiyle temaslı olan LDL kolesterol civarını düşürdüğü düşünülmektedir. Yapılan incelemeler insanlar üstüne olmasa da avokado yağının kilo kontrolünde etkili olabileceğine dair birtakım belirtiler vardır. Sıçanlar üstünde oluşturulan bir araştırma, çoğalan avokado yağı tüketiminın glikoz toleransını, insülin direncini iyileştirdiğini ve daha düşük beden ağırlığına katkıda bulunduğunu belirleme edilmiştir. Ve oluşturulan diğer bir çalışma, avokado yağı tüketen sıçanlarda metabolik belirteçlerde ilerlemeler bulunduğunu belirleme etmiştir.
Bununla birlikte, bir kilo verme diyetine avokado yağını dahil etmeyi seçilirse, bütün yağlar gibi avokado yağının da hala yağlı bulunduğunu unutmamak mühimdir. Yağlar, karbonhidratlar ve protein amacıyla gram başına dört kalori yerine, gram başına dokuz kalori sağlar. Bu amaçla, avokado yağı sıhhatli bir yağ olarak kabul edilse de, sıhhatli bir kiloya ulaşmak ve bu kiloyu güvenliğini sağlamak amacıyla tekrar de yağı ve meyveyi ölçülü tüketilmelidir.
Avakado Yağı ile İlgili Merak Edilenler
Avokado yağının mutfak dışında süregelen kullanımları sahip olunantur ve bu kullanımların birtakımları şu şekildedir:
• Ciltte tüketimi: Avokado yağının gözenekleri tıkama mümkünlülüğü diğer fazlası krem ve yağa göre daha azdır. Bu sebeple kırışıklık manzaraünü azaltmak ve nemlendirmek amacıyla birtakım şahıslar avakado yağını kullanmayı tercih ederler. Bazı ticari avokado yağları, avokado yağındaki E vitamininin cilt sağlığını iyileştirmeye yardımcı bulunduğunu ilan eder. Fakat USDA verilerine göre avokado yağında E vitamini bulunmamaktadır.
• Saçlarda tüketimi: Bazı erkekler ve kadınlar, elektriklenmeyi evcilleştirmek ve daha pürüzsüz bir manzara meydana getirmek amacıyla saçta avokado yağı kullanır. Bazı insanlar ilaveten, avokado yağının saç derisine uygulandığında saç büyümesini teşvik edebileceğine inanır. Bununla birlikte, bu yararyı destekleyecek incelemeler eksiktir. Fakat ürün kokusuz olmasından ve baş derinizdeki cilt gözeneklerini tıkayamayacağı amacıyla saç rutininize biraz avokado yağı eklemek (uçlara ya da saç derisine uygulayarak) saçınızın daha sıhhatli görünmesini sağlayabilir.
Bunun yanısıra avakado yağını saklamanın en iyi yolu bilhassa oleik asit içeriği yüksek olanların, direkt olarak güneş ışığından uzak, serin ve kuru bir yerde saklanması şeklindedir.
Avakado Yağının Yemeklerde Kullanımı
Avokado Yağının Gıda Değeri, Kullanımı ve YararlarıAvokado yağı, kanola yağı ya da zeytinyağı ve hem de aspir yağı gibi diğer sıhhatli yağ türlerinden daha yüksek bir parlama noktasına sahiptir. Avakado yağının parlama ya da duman noktası, bir yağın kaynamaya başlamadan evvelceki sıcaklıktır. Avokado yağının duman noktası 500 ° F’nin üstündedir. Bu amaçla avokado yağının yüksek sıcaklıkta pişirme amacıyla tüketimi kolaydır. Avokado yağının ilaveten nötr bir tadı vardır, ama birfazlası onu tereyağlı ya da cevizli olarak tanımlamaktadır. Fakat yağdan meyvenin tüketilmesindeki gibi lezzet alınamaz. Fakat avokado yağının salata sosu ve tariflerinde tüketimi kolaydır. Yağı ilaveten marinatlarda, soslarda ve soslarda ve ilaveten yiyecekleri ızgara yapmak, sote etmek ya da kızartmak amacıyla de kullanabilir.. Yiyeceklerin yapışmasını önlemek ya da dökme demir tencere mevsiminde tavaları kaplamak amacıyla bile kullanabilir.
Avakado Yağı Alerjiler ve Etkileşimler
Avokado alerjisi bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde mümkündür. Avokado alerjisi varsa, avokado yağı tüketirken dikkatli olmak gerekir.. Bu yağ, meyvenin etinden (tohumlardan ya da deriden değil) üretilir, ama avokado etine alerjiler seyrek değildir. Amerikan Alerji, Astım ve İmmünoloji Akademisi’ndeki eksperler da avokadonun diğer fazlası besin ile geniş bir çapraz tepkiye sahip bulunduğunu belirtmektedirler. Bu amaçla, bireyin muz ya da kivi gibi diğer yiyeceklere alerjisi varsa, avokado ya da avokado yağına reaksiyonu varsa test yaptırması istenebilir. Avokado alerjisi olan bireylerin de lateks duyarlılığına sahip olma ihtimalini belirtilmektedir.
Hem de Amerikan Alerji, Astım ve İmmünoloji Koleji, avokadoya alerjisi olan şahıslarda oral alerji belirtisi adı verdiği bir durumun meydana çıkabileceğini açıklamaktasdır. Yiyecekleri yedikten sonra ağızda kaşıntı meydana gelebileceğini söylüyorlar ama kurdeşen, soluk alma zorluğu ya da anafilaksi gibi semptomlar seyrekdir zira sindirim sisteminizdeki enzimler alerjeni vücudunuz onları emmeden evvelce parçalamaktadır. Birey avokado ya da avokado yağına alerjisi olmasından şüpheleniyorsa, bunu tespit etmek amacıyla fazlası test sahip olunan bulunduğu amacıyla sıhhat eksperine danışması gerekebilir.